Nieuws en reacties

Een mogelijkheid om uw sympathie uit te spreken voor dit plan wat helaas niet gaat worden gerealiseerd.

5 thoughts on “Nieuws en reacties

 • 1 maart 2015 at 09:07
  Permalink

  In deze tijd van duurzaam investeren met het oog op de toekomst.
  Is het bouwen van de Olymolen de enige juiste oplossing die er is.
  Dit zou een winwin situatie zijn voor oud Amersfoort en het prestigieuze Eemplein.

  Reply
 • 12 maart 2015 at 16:28
  Permalink

  Als actieve speler in toeristisch Amersfoort juich ik de Herrijzende Zon een luid welkom toe!
  Dit lijkt mij een geweldige bijdrage aan een interessanter havenfront (vanaf het water), maar het maakt de nog wat steriele bebouwing van het prachtige Eemplein een stuk acceptabeler. Er ontstaat een eye-catcher, die de moeite van het bekijken waard is. De locatie komt vrijwel overeen met de plek waar de Rijzende Zon eerder heeft gestaan. Ik weet niet of de lengterichting van de gebouwen overeenkomt met de vroegere situatie, dat zou mooi zijn.
  Tenslotte wordt het héél duidelijk waarom het spannende aangrenzende ontwikkelingsgebied
  ‘Het Oliemolen Kwartier’ wordt genoemd. De stad wordt daardoor leesbaarder.
  Het was misschien mooier geweest als wij eerder de visie hadden gehad om de Rijzende Zon te behouden, maar dit is volgens mij nu wél de kans om iets authentiek-Amersfoorts nog net op tijd ‘terug te halen’!
  Ga eens kijken naar het Nautisch Kwartier in Huizen, de haven van ’t Gooi! Zo mooi kan het worden. En als het ondergebouw dan ook nog eens publieksfuncties krijgt, draagt dat ook nog beter (dan in Huizen) bij aan de gezelligheid van het Eemplein/de Eemhaven.
  Een stad die bouwt aan zijn toekomst, moet ook in economisch minder-gunstige tijden toekomstgericht willen bouwen. Woonappartementen kunnen overal worden gebouwd, dat hoeft niet net op deze plek! Bouwlocaties genoeg, voorlopig nog in Amersfoort.
  Han Gerlings, Amersfoort

  Reply
 • 27 maart 2015 at 23:16
  Permalink

  Dit lijkt mij een prima idee, juist omdat het ook de trend naar grondgebonden activiteiten (moestuinen bijvoorbeeld) ondersteunt. Maar dan moet je er geen b&b of (alleen) restaurant of winkel van maken maar zien of je de oorspronkelijke functie van oliemolen weer in het leven kunt roepen.
  Gek idee? Welnee, er zijn zoveel molens in Nederland die – meestal met gediplomeerde vrijwilligers van het Gilde van Vrijwillig Molenaars – draaiende worden gehouden. En niet alleen draaiend maar ook functionerend als ambachtelijke producent van bijvoorbeeld vele meelsoorten (zie den Olden Florus als voorbeeld). Is er in dat verband niet ook een functie voor een hernieuwde functie van een molen die eigentijdse oliën produceert? De vele toeristen die Amersfoort ‘rijk’ is, zullen ervan smullen. En hun inkopen van ‘Amersfoortse Eemolie’ doen …… Lokale olijfolie, zonnebloemolie, lijnolie, arganolie, kokosolie; waarom niet?

  En dan de financiering: kijk eens naar Leiden waar De Put indertijd is gefinancierd via een vorm van crowdfunding avant la lettre: via een loterij met inleg van f 100 (zie http://www.molendeput.nl/). Binnen de kortste keren stond die molen er, professioneel gebouwd! De Leidenaars vonden het prachtig. In de tussentijd – zo’n 30 jaar later – is er heel wat verbeterd in die vorm van financiering. Niet dus alleen vertrouwen op het bedrijfsleven maar op de bereidwilligheid van een bevolking met historisch besef.

  Ik doe graag op een of andere manier mee aan de opbouw van dit initiatief.

  Chris Maas Geesteranus

  Reply
 • 16 november 2015 at 21:01
  Permalink

  Het lijkt al weer een tijdje rustig en ik heb geen goed beeld wat de status nu is, maar in Kootwijkerbroek wordt nu met succes een soortgelijk project gerealiseerd. Zo onmogelijk is het dus niet. Een lange adem is nodig en ook medewerking van lokale overheden, maar kijk eens naar het succes: http://puurveensemolen.nl/

  Een fantastisch initiatief en wat zou het geweldig zijn om dit in Amersfoort te realiseren, hopelijk geeft dit moed om vervolgstappen te zetten.

  Reply
 • 28 juni 2018 at 11:59
  Permalink

  Ik als molenliefhebber die ook in Amersfoort woont, zou t echt GE-WEL-DIG vinden als die molen hier komt te staan! Dus jullie hebben alvast een molenaar voor in de toekomst 😉 .
  Misschien is t ook handig om naast t oliewerk enzo ook een elektrodynamo in de molen te zetten, voor groene stroom!
  Als ik mijn molenaarsdiploma heb kom ik zeker malen met juli molen!

  Groetjes Oscar!
  11 jaar.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *